divendres, 2 de maig del 2014

DIJOUS 1 DE MAIG

Consell de Seguretat de les Nacions Unides 
El Security Council ha començat treballant el tema de La situació a la República Centreafricana. L'ambaixadora d'Austràlia, senyora Polina Khatkevich, ha sortit de seguida a fer la seva presentació del position paper. En la seva intervenció ha posat de manifest la posició del seu país a col.laborar per millorar la situació tan delicada que viu aquest país africà. Ha posat especial èmfasi en el fet que no passa tot per un augment de les tropes que enviï les Nacions Unides, sinó que ha demanat que s'ajudi la població civil, que tant està patint les conseqüències.






Després de la seva explicació, s'ha obert un torn de preguntes, que ha acceptat, i ha contestat amb precisió tot el que li han demanat. Com que en el seu discurs ha dit una quantitat exacta de diners que el govern australià ja havia aportat per ajudar a millorar el conflicte, els ambaixadors han volgut saber en què s'havien invertit els diners i com el govern australià podia assegurar que els diners havien arribat allà on havien d'arribar.

El debat sobre el tema i les diferents posicions ha continuat durant la jornada fins a començar el lobbying, ben entrada la tarda.


ECOSOC
Aquest comitè va votar treballar en primer lloc el tema de Reduir els efectes de la superpoblació amb especial atenció a la població d'Àsia. L'ambaixador de Suïssa, senyor Adrià Andreu, ha llegit el seu position paper en començar la sessió i ha respost les preguntes dels delegats del seu comitè. 



De seguida ha anat trobant suports a les seves idees i amb l'ajuda de les delegades de Sudan i d'Iran, senyora Àngela Garcia i senyora Núria Grinyó, respectivament, han intentat encapçalar la resolució. 



Malauradament, però, una jugada poc diplomàtica de la delegada de Luxemburg, ha fet girar la truita i l'ambaixador de Suïssa ha vist com les idees que ell havia compartit, anaven a parar a l'altra resolució, sense la seva conformitat. Aquesta experiència segur que li servirà per defensar "amb sang", paraules textuals del nostre ambaixador, el següent tema. Li desitgem molta sort. Compta amb les diplomàtiques estratègies de suport incondicional de les delegades de Sudan i Iran, que a hores d'ara ja han anat a trobar molts ambaixadors i delegats.







Com a cosa curiosa, la delegada de Sudan ha hagut de portar posat el barret de la radioactivitat...es veu que a Sudan se n'ha detectat un cas de contaminació... i evidentment, el comitè se n'ha fet ressò.


Comissió Principal 1 - Desarmament i Seguretat Internacional
El tema de les Mesures per prevenir i combatre l'ús d'armes químiques i biològiques ha obert el foc en el comitè de desarmament i aquí el nostre delegat no ho tenia fàcil, no tant pel programa nuclear, d'ús civil, que Iran té, sinó per les suspicàcies i desconfiança que Iran genera arreu del món.

El delegat d'Iran, senyor Joan Mor, amb la seva mesurada actitud, no s'ha posat nerviós i ha fet la feina amb una diplomàcia exquisida.



Un cop escoltades les posicions, el delegat d'Iran s'ha ajuntat amb socis peculiars com ara Corea del Nord i Índia,  amb qui comparteix els arsenals, ja que fer-ho amb altres socis volia dir haver d'eliminar completament el seu programa nuclear, d'usos civils....cosa impensable pel seu país!

Un cop acabada la jornada, el nostre delegat ha posat en dubte la posició d'Estats Units, que es mostra clarament a favor d'eliminar el seu arsenal...quan ell i tothom sap que això no acaba de convèncer a ningú. Veurem com continua el tema...

A la tarda el comitè s'ha fet la foto oficial a la porta de l'escola.



Comissió Principal 3 - Afers Culturals Socials, Humanitaris 
La nostra ambaixadora d'Iran, senyora Victòria  Mowbray, ha llegit el seu position paper sobre Mesures per al desenvolupament de l'agricultura, la seguretat alimentària i la nutrició a primera hora. 



Ha desenvolupat la seva tasca de manera impecable i ha participat molt activament fent preguntes i defensant la posició del seu país.




Comissió Principal 4 - Política Especial i de Descolonització   

L'estatus de Gibraltar ha estat el tema amb què han començat els delegats i delegades d'aquest comitè. L'ambaixadora de Sudan, senyora Anna Barrachina, i la delegada d'Austràlia, senyora Carla Palet han estat MOLT actives durant tota la jornada i no han parat d'intervenir, explicar les seves posicions i preguntar. 



La delegada d'Austràlia fins i tot s'ha sotmès a una Q&A session (Questions and Answers), on ha estat interrogada sense parar. Les Q&A sessions són normalment temudes pels delegats ja que són preguntes i respostes seguides i sense massa temps per pensar. Un cop s'accepta la session per part del delegat que ha de contestar, comença l'espectacle! La duració depèn dels chairs que moderen el comitè.


L'ambaixadora de Sudan ha estat incisiva i persistent en la seva posició i ha intentat ajudar al delegat d' Espanya a buscar una solució dialogada. 


Com a anècdota curiosa, la nostra delegada d'Austràlia ha estat penalitzada pels chairs per portar la faldilla més curta del què tocava i especifiquen les regles de protocol. D'aquí que li hagin fet posar una peça de roba ben singular, una faldilla feta amb una bossa d'escombraries de color blau cel... d'allò més chic i trendy!!




UNEP   
El futur de l'energia solar a l'Àfrica és per on ha començat a treballar la delegada de Suïssa, senyora Cesca Gasull. La delegada més jove de la nostra delegació no ha parat en tot el dia de parlar i fer-se escoltar. Ha estat molt activa tota la jornada i ha demostrat molt bones qualitats per a la negociació.








Consell de Drets Humans
L'Abolició de la Pena de Mort és el que havien d'intentar aturar les nostres delegades al Consell dels Drets Humans. I així han passat la jornada de treball la delegada del Sudan, senyora Georgina De la Ossa i la delegada d'Iran, senyora Nelia García, ...explicant amb detall, que com elles ho veuen, com a representants dels seus països, ...aquesta és la millor solució! Això sí, han intentat acotar els casos on s'ha d'aplicar la pena de mort i insistir en la millora dels judicis per assegurar que a cap innocent li sigui aplicat aquest càstig, que la seva religió contempla i recull. Posicions certament complicades que han defensat amb molta claredat tant l'una com l'altra.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada